Oud-doelman FC Volendam kreeg eerste jubileumkoekblik Bakker Koning

Oud-doelman FC Volendam kreeg eerste jubileumkoekblik Bakker Koning

Hij woont sinds 1996 niet meer in Volendam, maar de band met zijn geboorteplaats is nog sterk. Cees Tuijp (71), bijnaam ‘Sikkie’, komt nog regelmatig bij zijn broer en af en toe ook bij de FC waar hij van 1966 tot en met 1968 eerste doelman was.  De man die een leven lang werkzaam was in de grafische sector kent dan ook de waarde van historische banden en de geschiedenis in het algemeen. Het was dan ook enthousiasme pur sang toen hij hoorde dat hij in Oudendijk in een woning met veel historie woonde. Want het pand aan de Dorpsweg in Oudendijk, daar ligt de oorsprong van het jubilerende Bakker Koning. Cees Tuijp kreeg vorige week dan ook het eerste jubileumkoekblik van Bakker Koning met daarin de Oudendijkertjes. Dat zijn speciale koekjes met een vleugje kaneel die Bakker Koning speciaal voor het zeventigjarig jubileum bedacht had en vervolgens met een speciaal procedé had bereid.

…Directeur Gerard Borst van Bakker Koning overhandigt het jubileumkoekblik aan Cees Tuijp, bewoner van het pand in Oudendijk waar het ooit allemaal begon voor Bakker Koning.

In Oudendijk stichtte eind jaren veertig Dirk Koning Bakkerij Koning. Het zeventigjarig jubileum werd afgelopen week omlijst met tal van acties die in regionale kranten, op deze website en onze facebookpagina werden belicht. Het jubileum is daarnaast vereeuwigd met een koekblik die door Bakker Koning zelf grafisch is vormgegeven. Cees Tuijp kreeg deze, met de inhoud die ook in de winkels van Bakker Koning is te verkrijgen: Oudendijkertjes, ambachtelijk vervaardigde koekjes met een vleugje kaneel. ,,Ik heb ook, toen ik met mijn vrouw Marjon Medik in de woning trok, een vleugje geschiedenis aangetroffen: Oude bakkersbakken voor het rijzen van het deeg en een bord met Honing erop. Dat was de bakker die voor 1947 de eigenaar van de bakkerij was. Maar mijn vrouw en ik hebben nadien veel aangepast. Waar vroeger de ovens stonden is nu de woonkeuken en de bakkerswinkel is nu huiskamer. Grappig is wel dat het raam waar vroeger brood uit werd verkocht, nu broodstukjes liggen die we uit het raam gooien voor de kippen.”

…Cees Tuijp toont het raam van waaruit vroeger brood verkocht werd en waar nu broodstukjes uit gestrooid worden voor de kippen…

De bakkerij in Oudendijk bestond tot 1980 toen het bedrijf verhuisde naar Het Veer in Avenhorn. Het pand in Oudendijk stond nadien lange tijd te koop. ,,Er heeft nog een jaar een neef van mijn vrouw ingewoond”, vertelt Tuijp. ,,Maar die zat op de grote vaart, was bijna nooit thuis en is uiteindelijk naar Edam verhuisd.” Zelf is hij trots op het feit dat hij in een woning met zoveel historie woont. ,,Ik kom van oudsher regelmatig bij Bakker Koning. Zowel het brood als banket is prima van kwaliteit. Je proeft de klasse in de smaak.”